Studio apparatuur
Op deze pagina vind je informatie over mijn home studio 'setup'. Mijn systeem bestaat echt niet uit ontzettend dure state-of-the-art apparatuur. Het meeste is 'proven technology': kwaliteitsaparatuur die door de jaren heen hun diensten bewezen hebben. Voor mij werkt dat!
Als je meer gedetailleerde informatie nodig hebt over hoe je een home studio kan inrichten stuur me dan een berichtje. Als ik kan helpen zal ik dat zeker doen.
Hier meer over het maken van opnames
Reaper
De afgelopen jaren heb ik talloze DAW's (Digital Audio Workstations - opnamesoftware) gebruikt. Op ProTools na heb ik de belangrijkste denk ik allemaal wel een tijdje gebruikt.
Nadat ik lange tijd met Cubase had gewerkt stond er weer een dure update te wachten, dus ben ik maar weer eens op zoek gegaan naar alternatieven.
Onder andere probeerde ik REAPER en dat werkte perfect voor me. Het is qua megabytes een klein, compact programma, snel, enorm stabiel, heeft dezelfde functionaliteit als Cubase (het kan in ieder geval alles wat ik nodig heb en nog veel meer) en het is enorm flexibel. Je kan bv menu's aanpassen en 'acties' definieren en in een docker zetten zodat je ze altijd bij de hand hebt. Verder is er een continue stroom van updates en is er een hele active gebruijkersgroep waar je altijd terecht kunt voor hulp. En dat alles voor een fractie van de prijs die je voor een pakket als Cubase betaalt. Nu, na twee jaar gebruik ben ik er in iedergeval nog steeds van overtuigd dat dit het beste pakket op de markt is (voor mij).
Audio Interface
Je kan geen muziek opnemen zonder goede audio interface of geluidskaart (volgens mij is dat hetzelfde). Het is het hart van je Homestudio! Ik gebruik al 10 jaar een aantal TC Electronic Konnekt 8's en Konnekt 24's.
Alhoewel ze al een tijdje vervangen zijn door nieuwere modellen worden ze na al die jaren nog steeds ondersteund door TC Electronic. Zo zijn er drivers beschikbaar die volledig compatibel zijn met 64bits systemen zoals Windows 10.
Het zijn nog steeds uitstekende audio interfaces die je tweedehands voor een (bij wijze van spreken) appel en ei kan aanschaffen. Hoewel je met één exemplaar al prima uit de voeten kan, kan je alle modellen uit de Konnekt familie doorlussen. Op die manier kan je eenvoudig het aantal inputs en outputs opkrikken.
Monitors
Muziek opnemen is één ding, muziek goed later klinken is een ander.
Studio monitors zijn hoge kwaliteit speakers en speciaal ontworpen voor het beluisteren van muziek tijdens het produceren (mixen, masteren). Ze hebben een vlakke frequentie karakteristiek en een focus op accurate audio reproductie. Gebruik je hiervoor een 'normaal' audio systeem dan is de kans groot dat je het prima kan laten klinken op dat systeem, maar dat op een willekeurig ander systeem niet om aan te horen is. Het is dus belangrijk dat je alles correct en precies hoort, vooral tijdens het mixen en masteren. Een goede set monitors is daarom essentieel. Kwaliteit heeft hierbij zijn prijs. Ik gebruik de Genelec 8030 nearfield monitors.
Microfoons
De Shure sm57 is de industrie standaard als het gaat om het opnemen van electrische gitaren. Op zowel hoog als laag volume werkt dat prima. Ook niet al te duur, kortom een aanrader. Ik gebruik ze in ieder geval met veel plezier.
Computer
Je hebt wel wat computerkracht nodig om muziek op te nemen en te bewerken. Maar e.e.a. is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van je project en de hoeveelheid plugins die je gebruikt. Met een computer met een i3 of i5 processor of een goede laptop kom je al een heel eind als je het niet al te groot maakt. Ik gebruik een alweer vrij oude standaard Dell studio 8100 met een i7 processor, 16 Gigs Ram, een firewire interface en een snelle Samsung EVO SSD harddisk. Mijn operating system is de meest recente Windows 10 versie. Mijn projecten hebben gemiddeld rond de 50 - 70 tracks en ik gebruik behoorlijk veel plugins. Dit systeem heeft daar geen enkel probleem mee.
Een aandachtspunt is het lawaai dat je PC maakt. Als je opnames maakt met microfoons in de buurt van je PC wil je die PC herrie natuurlijk niet op je opnames hebben. Ik gebruik daarom een eenvoudige passief gekoelde grafische kaart (zonder fans dus).
Verder produceert de grafisch interface (Gui) van zo'n DAW enorm veel informatie, die allemaal op je scherm moet komen: je tracks, plugins, mixer, tools etc etc. Om overzicht te houden is een groot scherm daarom zeker aan te bevelen. Die van mij is 27 inch, en dat gaat prima.
Modelers
Ik neem mijn gitaren meestal op met een microfoon (of twee) en een versterker. Daarnaast gebruik ik Line6 modelers. Vooral voor high gain sounds vind ik dat handig. Voor een lekker high gain geluid uit je versterker heb je nml wat volume nodig, en dat is nu eenmaal niet altijd mogelijk (buren). Verder heb je met zo'n modeler natuurlijk de beschikking over een enorme variëteit van geluiden, erg fijn. Ik gebruik de Line6 Pod X3 en de Pod HD. Allebei niet de state-of-the-art op het gebied van modeling (zoals de line6 Helix of de Kemper Profiler), maar voor mij voldoen ze nog prima. Beide hebben ze sounds die ik niet uit de andere kan halen. De effecten die er in zitten gebruik ik overigens zelden of nooit. Als je ze eenmaal opgenomen hebt, kun je ze nml niet meer wijzigen. Vooral als je je eerste tracks opneemt van een nieuw project heb je nog totaal geen beeld van hoeveel galm, chorus etc je nodig hebt. Beter is het dus om je effecten later met plugins aan het droge signaal toe te voegen, zo blijf je tot het eind flexibel.